• vsebina se seli na novo spletno stran www.urbanisti.com



Urbani sprehod Jane's Walk 2018 v Celju /
čuteč po mestu

V letošnjem letu se Celje že sedmič pridružuje globalni akciji urbanih sprehodov, ki pod imenom ''Jane's Walk'' po celem svetu potekajo vsako leto v začetku meseca maja. Sprehodi obeležujejo ime in ideje Jane Jacobs, celjski sprehod pa bo prav tako kot ostali sprehodi po svetu ozaveščal o pomenu mest. Tokrat bomo na sprehodu po starem mestnem jedru še posebej čuteči, saj se bomo sprehajali tako, da bomo mesto zaznavali z vsemi čutili, ne samo z vidom.

kraj in čas začetka sprehoda / četrtek, 3. maj 2018 ob 10.30

zbirno mesto / zbor na trgu pred Mestno občino Celje (Trg celjskih knezov), letak

pot sprehoda / Vodila nas bo po starem mestnem jedru. Pot ni javno objavljena, ker želimo sprehajalce spodbuditi, da se po mestu orientirajo brez uporabe vida. Na sprehodu bodo uporabljene preveze za oči.

organizator sprehoda / Metro SR, zavod za prostor Savinjske regije

vodji sprehoda / dr. Mojca Furman Oman (mojca@metro-sr.org) in mag. Gorazd Furman Oman, telefon 03 4900 409, gsm 031 555 201

sodelujoči sprehajalci / dijaki Gimnazije Celje - Center, na sprehod vabimo vse Celjane, ki po svetu radi hodijo z zaprtimi očmi

zaključek sprehoda / sprehod traja približno uro in pol

vpliv vremena / sprehod se izvede v vsakem vremenu

vstopnina / dobra volja (sprehode po celem svetu organizirajo prostovoljci)

pretekli sprehodi v Celju / od leta 2012 se tudi v Celju pridružujemo globalni akciji, prvo leto smo se sprehajali po mestnem jedru na sprehodu z naslovom (o)živimo mesto, naslednje leto smo hodili po soseski Slavko Šlander na sprehodu danes grem v šolo peš!, sledil je sprehod po Kareju 9 z naslovom živeti v starem mestnem jedru, leta 2015 smo se sprehajali po Lavi na sprehodu s tematiko prostori druženja v soseski Lava, leto kasneje smo skupaj z dijaki Gimnazije Celje - Center pripravili sprehod Trajnostna mobilnost - predlogi za ureditev Kosovelove ulice, lani pa smo v mestnem jedru izvedli sprehod ZAčutimMESTO. Vabljeni na sprehod tudi v 2018!

najave in objave /
uradna stran Jane's walk, svetovni organizator
IPoP, slovenski koordinator
Mreža za prostor, spletna stran
Zavod Celeia, program prireditev
spletni napovedniki, dogodeksi.com
Novi tednik in Radio Celje, radijska in spletna napoved
Novi tednik in Radio Celje, radijska in spletna novica
novice.si, spletna napoved
Rtvo SLO, nacionalna napoved vseh sprehodov
Žurnal24, nacionalna napoved vseh sprehodov
STA, nacionalna napoved vseh sprehodov
Novi tednik, tiskana izdaja, 17.5.2018
Novi tednik, spletna novica, 17.5.2018
Radio Celje, oddaja Znanci pred mikrofonom, 20.5.2018

utrinek po končanem sprehodu / V letošnjem letu se je Celje že sedmič pridružilo globalni akciji urbanih sprehodov Jane's walk, ki v začetku maja potekajo po številnih svetovnih mestih v spomin na Jane Jacobs in širijo njene ideje načrtovanja mest po meri pešcev. Tudi celjski sprehod je ozaveščal o pomenu dobre »hodljivosti« v mestnem jedru, sodelujoče dijake prvega letnika Gimnazije Celje - Center pa smo na sprehodu spodbujali, da mesto zaznajo z vsemi čutili, ne samo z vidom. Tako smo mesto poslušali, vonjali, tipali in ogledovali na malo drugačne načine. Spoznavali smo različne mestne vonjave, njegove zvoke, različne barve in materiale, ... ugotavljali smo, da je mesto skupek najrazličnejših doživetij, ki jih občutimo tudi povsem nezavedno. Da ga prav ta pestrost najmočneje loči od umetno ustvarjenih novih nakupovalnih središč. Pešci pa smo tisti, ki mu dajemo živost s svojo interakcijo v prostoru.






zelen zelen zelen zelen zelen rdeca rdeca siva siva siva siva crna crna crna crna crna reka reka reka reka reka