• vsebina se seli na novo spletno stran www.urbanisti.comdogodek / 24 h Arhitekturni maraton: prenova je kul

izhodišča /
Teden arhitekture in prostora 2012 (TAP 2012) poteka po celotni Sloveniji med 1. in 7. oktobrom 2012 na pobudo Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije. METRO SR, zavod za prostor Savinjske regije se projektu priključuje kot koordinator in izvajalec programa v Celju in sicer s tematiko, ki se navezuje ne samo na ožji mestni prostor, pač pa na regionalno in državno raven. Osrednja tema TAP 2012 je ''Prenova družbe. Prenova mest. Prenova stavb.'', s katero želimo opozoriti na pomen kakovostno urejenega prostora s poudarkom na urbani prenovi (družbe, mest in arhitekture).

vsebina / Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije kot pobudnik TAP 2012 določa osrednjo temo, METRO SR pa kot sodelujoča institucija pripravi lokalne in regionalne programe izvajanja in predstavitve teme. METRO SR tako v okviru TAP 2012 z letošnjim letom pričenja s projektom ''24h Arhitekturni maraton: prenova je kul'', v katerem bomo v strnjeni obliki v času 24 ur izvedli pestro število aktivnosti na temo (urbane) prenove. V projekt se vključuje več partnerjev, ki aktivno sodelujejo pri njegovi izvedbi. Tako bo v primeru uspešne izvedbe projekt postal tradicionalen in se bo, vsebinsko prilagojen izbrani temi, izvajal vsako leto v sklopu TAP.


kraj / Celje

čas / od 5.10.2012 (petek) / 10.00
          do 6.10.2012 (sobota) / 12.00

lokacija / MCC, Celjski mladinski center, Mariborska cesta 2, Celje

organizator / METRO SR, zavod za prostor Savinjske regije

partnerji /
 MCC, Celjski mladinski center
                   Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

                   Društvo arhitektov in urbanistov Celje

                   Mestna občina Celje

                   Muzej novejše zgodovine Celje


pokrovitelji /
Alpac
                        Ravago
                        Rockwool


opis / V sklopu dogodka ''24h Arhitekturni maraton: prenova je kul'' se bodo zvrstila predavanja in razstave arhitektov, videoprojekcija, delavnice Igrive arhitekture, dogodek Odprte hiše, arhitekturna svetovalnica, arhitekturni in urbanistični ogled Celja, okrogle mize in predavanja na sorodne tematike in podobno. Dogodek je namenjen najširši laični populaciji, tako otrokom, srednješolcem, študentom kot odraslim, na dogodku pa bodo sodelovali strokovnjaki - arhitekti, urbanisti, prostorski načrtovalci. Podrobnejši program s predstavitvijo je bil predstavljen na tiskovni konferenci v Celjskem mladinskem centru, dne 27.9.2012, objavljen pa je tudi na spletnih straneh partnerjev, www.zaps.si, www.mc-celje.si/.

 

letak / predstavitev 24h AM


najava / Poleg partnerjev je dogodek najavljen na spletnih straneh medijev in v njihovih tiskanih izdajah, med drugim:

trajekt

mladi smo

tv celje

planet siol.net (tv celje)

večer (na spletu)

večer (3.10.2012)

kulturnik.si

novi tednik (2.10.2012)

mestna občina celje (5.10.2012)

klopotec (2.10.2012)

spletna skupnost LN (3.10.2012)

 

poročilo s posveta / METRO SR, zavod za prostor Savinjske regije, je skupaj s partnerji v okviru oktobrskega Tedna arhitekture in prostora v petek in soboto, 5. in 6.10. v Celjskem mladinskem centru izpeljal dogodek »24h arhitekturni maraton: prenova je kul!«.


Številni udeleženci aktivnosti, med njimi učenci osnovnih in srednjih šol, študentje, strokovna in laična javnost, so se na različne načine spoznavali z letošnjo tematiko Tedna arhitekture in prostora 2012, ki nosi moto ''Prenova družbe. Prenova mest. Prenova stavb.'' 


V dopoldanskem času so se učenci II. osnovne šole, Osnovne šole Lava, III. osnovne šole in dijaki Gimnazije Center v Igrivi arhitekturi spoznavali z zakonitostmi mesta in izdelovali njegovo maketo. Do večernih ur je tako ob usmeritvah sodelavcev zavoda METRO SR v dvorani iz ure v uro zraslo povsem novo mestno središče. 


Zainteresiranim srednješolcem je na maratonu mag. Tomaž Krušec, prodekan za študijske zadeve Fakultete za arhitekturo v Ljubljani, odgovarjal na vprašanja o poteku študija arhitekture in urbanizma.
V popoldanskem delu maratona je Sebastjan Weber iz Muzeja novejše zgodovine Celje predstavil dejavnost muzeja in zaključke letošnjega poletnega tabora Urbani fenomeni / muzejske perspektive.
Sandi Marzidošek in Aleš Volf iz Mestne občine Celje sta udeležencem maratona predstavila občinska projekta s področja prenove in sicer projekt prenove starega mestnega jedra in projekt EPOurban. Ob tem je mag. Gorazd Furman Oman predstavil tudi primer prenove kareja 09, ki ga je Mestna občina Celje naročila kot strokovno podlago za del urejanja mestnega jedra Celja. 


Člani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije so izvedli regijsko srečanje, na katerem sta jim predsednik zbornice, mag. Andrej Goljar in predsednik regijskega odbora, Robert Bah, predstavila Arhigram 2 - poenostavljena merila za vrednotenje projektantskih storitev. 


Mag. Toni Lojen iz podjetja Lingston in Miloš Senica iz podjetja Ravago sta v večernem delu maratona predstavila inovativne produkte, ki se uporabljajo pri prenovi stavb. 


Večer so zaključila tri izredno zanimiva predavanja arhitektov, ki so predstavili svoje poglede na prenovo stavb. Mag. Tomaž Krušec, celjski arhitekt, ki ustvarja po Sloveniji in v zadnjem času postaja prepoznaven tudi v tujini, v Celju pa ga poznamo kot avtorja nagrajenih objektov Celjske koče, nove tržnice in vežice na Teharjah, je v predavanju prikazal, da je pri prenovah stavb potrebna izjemna subtilnost arhitekta, ki mora poiskati pravo ravnotežje med bistvom originalnega arhitekturnega izraza stavbe in (do)danim delom - predavanje je tako naslovil z zgovornim naslovom »(Do)dano«.


Tomaž Čeligoj, član skupine Kombinat iz Ljubljane, je v predavanju »Iz stanovanja v mesto«, predstavil tri ravni prenove, s katerimi se kot arhitekt v svojem delu srečuje. Predstavil je projekt prenove starega meščanskega stanovanja, iz njega je prešel na merilo prenove objekta, vikenda v Bašlju, ter nato na merilo odprtega prostora, trga v Slovenj Gradcu, čigar prenova je prav tako rezultat nagrajenega projekta na natečaju. 


Ivan Juretič, arhitekt iz Hrvaške, je v predavanju »3x neverjetne prenove« pokazal, kako avtor prenove ne zaključi z oddanim projektom na papirju, pač pa svoje delo tudi fizično oživi. Na primeru treh planinskih koč je prikazal potek projekta od ideje do same izvedbe, pri kateri je sam udeležen tudi tako, da se loti sanacije koč in izdelave celotnega lesenega pohištva, tlakov, sten... pri čemer ga ne ustavi niti dejstvo, da je do koč potrebno z lastnimi rokami znositi celoten material na več kot 1500 m nadmorske višine. Njegov trud pa je namesto denarja največkrat poplačan z neprecenljivimi pogledi iz prenovljenih koč na celoten Kvarner. 


Večer maratona se je zaključil z arhitekturno zabavo z DJ Peričem.


Arhitekturni maraton se je nadaljeval v soboto z arhitekturnim in urbanističnim ogledom Celja pod vodstvom Majde Golob Mareš, ki je udeležence popeljala skozi celjsko urbanistično in arhitekturno zgodovino in se ustavila ob vidnejših projektih mestne prenove.


Tekom celotnega maratona je bila v prostorih Celjskega mladinskega centra postavljena arhitekturna razstava »Arhitektura in arhitekti v Celju«, ki bo zaradi zanimanja obiskovalcev postavljena do 17.10. 2012. Na razstavi so postavljena dela članov Društva arhitektov in urbanistov Celje, projekti prenove Mestne občine Celje in dela drugih arhitektov, ki živijo ali ustvarjajo v Celju. Sodelavci zavoda METRO SR so bili na voljo za brezplačne arhitekturne nasvete. RTV Slovenija je iz svoje zbirke prispevala tri arhitekturne filme, ki so se neprekinjeno vrteli kot videoprojekcija celoten čas maratona. Ob tem so bili obiskovalcem na voljo propagandni materiali s področja prenove, katalogi Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, izdaje revij s področja gradnje, ipd.


Arhitekturni maraton se je zaključil v soboto s predstavitvijo in ogledom prenovljenega objekta Celjskega mladinskega hotela. Le tega je odbor projekta Odprte hiše Slovenije izbral kot enega od stotih referenčnih objektov po celotni Sloveniji, ki so v tem vikendu odprli svoja vrata. Primož Borin, član skupine Kultivator, avtorjev prenove, in Primož Brvar, direktor Celjskega mladinskega centra sta predstavila potek in koncept prenove, Manja Vadla pa nas je popeljala po sobah in predstavila njihove zgodbe. 


Izvedbo maratona so omogočili Alpac, Ravago in Rockwool.


Dogodek je bil v celoti uspešen zaradi aktivnega sodelovanja vseh partnerjev, pokroviteljev in seveda številnih udeležencev, med katerimi so bili tudi »ultra maratonci«, ki so tekli na celotni progi maratona, od petka do sobote. Hvala vsem za podporo in obisk. Zavod METRO SR teče spet oktobra 2013!

 

medijske objave / O dogodku so poročali mediji, med drugim:

radio_antena (5.10.2012)

novi tednik (9.10.2012)

tv1.si (9.10.2012)

Celje.info (9.10.2012)

žurnal24.si (10.10.2012)

 

foto / fotozgodba je objavljena tudi na spletni strani partnerja, MCC


zelen zelen zelen zelen zelen rdeca rdeca siva siva siva siva crna crna crna crna crna reka reka reka reka reka